Skip to content

Oprichting

Sociëteit Intimus ontstond in 1955 na een vergadering van de Hollandse Maatschappij van Landbouw in De Spaansche Vloot en had dus vanaf de start een duidelijke binding met de lokale tuinbouw. Veel leden waren, en zijn, dan ook actief onder het glas, op het land of in nauw aan de glastuinbouw verwante bedrijven. Sociëteit Intimus kent relatief veel MKB-ers als lid, maar tegenwoordig zijn de leden ook in veel andere beroepsgroepen actief van ambtenaar tot accountant, van jurist tot stukadoor of tandarts.

In 2015 werd het zestig jarig bestaan van de Sociëteit gevierd met een feestavond in de Spaansche Vloot. Ter gelegenheid van dit jubileum stuurden de leden een bloemstuk naar het Koninklijk Huis. De Koning en de Koningin stuurden een bedankbrief en wensten de leden een geslaagd feest toe.

Rijke historie

De leden van Sociëteit Intimus werden sinds 1955 elke dinsdagavond verwelkomd in de Spaansche Vloot door Pieter Verhoekx en later door Leon van Es. De Spaansche Vloot was tot het moment dat het enkele jaren geleden werd verkocht een voortreffelijke gastheer van de Sociëteit.

De Spaanse Vloot

Graaf Willem II verleende ‘s-Gravenzande in 1246 stadsrechten. In 1540 vestigde Aechte Bosboom dorpsherberg De Borsboom’ in de enige stad van het Westland. Dit was de voorloper van De Spaansche Vloot. De naam veranderde toen Maarten Harpertsz, Tromp in 1639 in de Baai van Dover de Spaanse Armada versloeg. Toenmalige herbergier Gerrit Jansz,van Wijn voerde vanaf dat moment de naam ‘De Spaansche Vloot.

In 1690 vatte de herberg vlam en brandde af, De herberg werd herbouwd. In 1859 nam de familie Huisman de herberg over en wist er weer een succes van te maken. Rond 1880 werd in De Spaansche Vloot de eerste Westlandse veiling opgericht. De biljarttafel fungeerde nogal eens als veiltafel in die dagen. Andere verenigingen maakten eveneens gebruik van De Spaansche Vloot. Zo werd er bijvoorbeeld in 1890 Floralia, een bloembollen vereniging gesticht. Ook de ‘s-Gravenzandse Boerenleenbank, zang en muziekverenigingen vonden er hun oorsprong. De Spaansche Vloot was niet meer weg te denken uit het economische en culturele leven van ‘S-Gravenzande. Het leverde zoveel drukte op dat Jan Huisman in 1903 een zaal liet bouwen die werd verhuurd aan de “Veilingvereniging Westland, afd. ‘s-Gravenzande. Tot 1914 werd er in De Spaansche Vloot geveild.

Tijdens de oorlog vorderden de Duitsers de herberg van 1941 tot 1945. Het diende als onderkomen voor officieren en manschappen. Na de oorlog keerde de familie Huisman terug naar de vernietigde en geheel verwaarloosde herberg, die zij met grote moeite konden behouden. In 1955 werden Pieter en Miep Verhoeckx  herbergier in De Spaansche Vloot. Onder hun leiding bloeide de herberg weer op. Sociëteit Intimus zag in datzelfde jaar het levenslicht en de bekende aspergediners werden weer het handelsmerk van De Spaanse Vloot.

In 1990, 450 jaar na de opening – werden Pieter Verhoeckx en zijn echtgenote tot ‘Chevalier de Confrerie de l’Asperge Limbourgondie geslagen. Dit  genootschap heeft zich het behoud en de promotie van de Hollandse witte asperges’ ten doel gesteld, wat gepaard gaat met talrijke culinair hoogstaande activiteiten in De Spaansche Vloot.

Back To Top