Skip to content

Bezoek aan Daf in Eindhoven

De leden van Sociëteit Intimus hebben woensdag 31 oktober kennis kunnen maken met de wereld van de logistiek. Met medewerking van Blom-DSW uit Honselersdijk werd Eindhoven bezocht, waar achtereenvolgens een bezoek werd gebracht aan het DAF-Museum en DAF-Trucks.

Een grotere tegenstelling is niet denkbaar. Het DAF-museum vertelt op beeldende wijze de geschiedenis van het familiebedrijf DAF (Van Doorne’s Automobielfabrieken). DAF-Trucks produceert op een indrukwekkende manier uiterst moderne vrachtwagens.

DAF’s wortels gaan terug tot 1928, toen de broers Hub en Wim van Doorne de basis legden voor een omvangrijk industrieel complex. Wat begon als een kleine machinefabriek en smede-rij, ontwikkelde zich in 1932 tot aanhangwagenproducent. In 1949 werd in de aanhangwagen-fabriek de eerste DAF truck geproduceerd. Vanaf de jaren 50 werden ook personenauto’s ge-produceerd. Kenmerkend hieraan was het zgn. pientere pookje. In totaal zijn meer dan 800.000 “Dafjes” met de beroemde Variomatic-aandrijving geproduceerd. Alle modellen staan in het Daf-museum, waar bezoekers worden rondgeleid door zeer enthousiaste gidsen, voor-namelijk oud-medewerkers van DAF.

In de jaren zeventig kreeg het DAF-concern te maken met financiële problemen. De productie van DAF’s personenauto’s werd overdragen aan Volvo. DAF ging door met het produceren van vrachtwagens. In de jaren 90 is het bedrijf onderdeel geworden van het Paccar-concern. Paccar Inc. is een multinational die vrachtwagens verkoopt onder de namen DAF, Peterbilt, Kenworth en British Leyland.

De truckfabriek van DAF in Eindhoven is een uiterst moderne fabriek, waar per dag 250 trucks worden geproduceerd. Vorig jaar fabriceerde DAF meer dan 60.000 voertuigen. De leden van Intimus kregen een tour, waarin ze het gehele productieproces konden volgen en met eigen ogen konden hoe een moderne autofabriek er uit ziet. Het is een hoogtechnologische omge-ving, waar vakbekwame medewerkers ondersteund door slimme logistieke en ICT-systemen trucks assembleren. Om van losse onderdelen tot een complete truck te komen moet een rou-te van ongeveer 7 km worden afgelegd. Bezoekers worden met een treintje hier langs geleid. Het kost ongeveer 10 uur om één truck te produceren. De lat bij het ontwikkelen van trucks komt steeds hoger te liggen. Naast het veiligheid, comfort voor de berijden en kosten, speelt het milieu een steeds grotere rol. Brandstofefficiency wordt steeds meer de bepalende factor bij de aanschaf van transportmiddelen.

Sociëteit Intimus is een herensociëteit, die al meer dan 50 jaar gezelligheid biedt aan de onge-veer 50 leden. De Sociëteit komt gedurende het winterseizoen elke donderavond bijeen in Restaurant de Viersprong aan de Nieuwlandsedijk. Naast de wekelijkse clubavonden worden excursies naar interessante bedrijven georganiseerd.

Back To Top