Skip to content

Over de grens

Zo´n dertig leden van de ’s-Gravenzandse Herensociëteit Intimus brachten op 16 oktober een bezoek aan tomatenkwekerij Den Berk-Delice in het Belgische Merksplas. Den Berk-Delice is ontstaan door een samenwerking van  4 Vlaamse ondernemers.  Door schaalvergroting  is het bedrijf inmiddels circa 50 ha groot; plannen voor verder uitbreiding liggen al klaar.
Nu zijn wij  in het Westland wel wat gewend op dit gebied, maar  Den Berk heeft toch een iets ander concept.  Het is een tomatenkwekerij  met in hoofdzaak snoep- en snacktomaatjes,  met uitgebreide verpakkingslijnen  in eigen beheer om de tomaatjes in alle mogelijke varianten te kunnen aanbieden.

Na de lunch bedankte voorzitter  van de Sociëteit,  Coert Schwagermann,  voor de hartelijke ontvangst en ging  de tocht terug naar Nederland.

Hier wachtte nog een bezoek  aan de brouwerij van de Trappisten in Berkel-Enschot.  La Trappe Trappist wordt sinds 1884 in stilte gebrouwen op het terrein van de Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven abdij.  Het is één van de weinige brouwerijen ter wereld die het label ‘Authentic  Trappist Product’ mag voeren. De lijfspreuk van de orde is  “ora et  labora“ (bid en werk). De monniken staan voor dag en dauw op  en leven volgens deze lijfspreuk .
Het Trappisten bier wordt binnen de muren van het klooster onder toeziend oog van de monniken gebrouwen. Een deel van de opbrengst wordt aan goede doelen gedoneerd.

Gastheer Erik  deed  enthousiast het proces van bier brouwen ui de doeken en na  afloop werden de leden getrakteerd op een “la Trappe“ biertje.

De excursie werd afgesloten in Oisterwijk  in bosrestaurant “Mijnheer van Eijck” met een borrel op het terras en een eenvoudige doch voedzame maaltijd .

Een  geweldige  dag  (mede ook  door het stralende weer) waar de leden van Sociëteit Intimus zeer van hebben genoten.

Back To Top