Skip to content

Bezoek aan Tekno

Afgelopen donderdag werden de leden van Sociëteit Intimus ontvangen in het Tekno museum aan de Coldehovelaan in De Lier.

Tekno is een bedrijf dat schaalmodellen maakt van met name vrachtauto’s, die worden verkocht aan vrachtwagenproducenten, dealers, vervoerders en verzamelaars. Vrachtwagens worden minutieus op een schaal van 1 : 50 nagemaakt. Een schaalmodel kan wel bestaan uit meer dan 200 onderdelen. Het ontwerpproces heeft plaats in De Lier, de productie in China. Per jaar worden ca. 100.000 vrachtwagens geproduceerd. Het gaat om ongeveer 500 modellen. Het bedrijf heeft klanten over de hele wereld.

Van alle geproduceerde schaalmodellen is een exemplaar te zien in het museum. In vitrines worden meer dan 7.000 modellen gepresenteerd.

Gastheer Mart van Buren legde in een interessant betoog de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf uit. Tekno, opgericht in 1928, is van oorsprong een Deens bedrijf van miniatuur automobielen en speelgoed. In 1974 werd het bedrijf verplaatst naar Nederland en specialiseerde het bedrijf zich in de productie van alleen vrachtwagenminiaturen. Op enig moment had Mart van Buren, die verzamelaar was van deze miniaturen, de gelegenheid het bedrijf over te nemen en werd de locatie in De Lier geopend. Deze locatie is geen toeval. Op deze locatie is ook het BVB Substrates gevestigd, het bedrijf waar Mart directeur van was.

De zoon van Mart is thans eigenaar van het bedrijf. Tekno is nu één van Europa’s meest vooraanstaande leveranciers van miniatuurtrucks.

Na de inleiding door Mart werden de leden van Sociëteit Intimus rondgeleid door het museum. Ze waren zeer onder de indruk van dit bijzondere bedrijf. Na afloop van de excursie werd de bijeenkomst afgesloten met een heerlijk wildbuffet in Restaurant De Driesprong. De Driesprong is de thuisbasis van de Sociëteit, waar men vanaf september tot april wekelijk op donderdagavond bijeenkomt.

Back To Top