Skip to content

Bezoek aan Zeeuws Vlaanderen

De leden van Herensociëteit Intimus gingen 27 februari op excursie naar de bouw van de Nieuwe Sluis tussen de Westerschelde en het kanaal Gent -Terneuzen en het bedrijf Van der Bilt Zaden en Vlas in Sluiskil.

De aanleg van de Nieuwe Sluis voor grote zeeschepen tot 366 meter lang, 49 meter breed en 15 meter diep is in 2017 van start gegaan en de opening is voorzien in 2022.

De te verwachten kosten bedragen 934 miljoen euro (inclusief btw). Nederland betaalt daarvan ruim 190 miljoen euro, het overgrote deel wordt door Vlaanderen betaald.

Onder de indruk van deze feiten en cijfers namen de leden in de stromende regen het bouwterrein in ogenschouw. Het is moeilijk voor te stellen dat over een jaar de sluis al grotendeels gereed zal zijn!

Vervolgens per bus naar Sluiskil om een bezoek te brengen aan het familiebedrijf Van der Bilt Zaden en Vlas, waar Eugenie van der Bilt, vijfde generatie nakomeling van de oprichter, iedereen ontving. Zij hield een enthousiast betoog.

Het bedrijf is ruim 100 jaar geleden opgericht en heeft verschillende schakels van de vlasproductieketen onder één dak. De firma contracteert vlasteelt voor de productie van vlasvezels, het linnen en de productie van zaaizaad. Zij benadrukte dat linnen een veel duurzamer product is dan katoen, omdat er voor de teelt weinig water en bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Het vlasstro is afkomstig uit Frankrijk en Nederland. Van der Bilt Zaden en Vlas bv beschikt over eigen verwerkingslijnen voor het vlas.

De ontwikkeling van nieuwe rassen (vezelvlas/olievlas en wintertarwe) is de basis van het bedrijf.

Hierna werd het gezelschap door haar rondgeleid over het bedrijf, waar de leden onder de indruk kwamen van het bedrijfsproces en de getoonde producten.

Na afloop genoten de heren in Sas van Gent van een eenvoudige doch voedzame maaltijd om vervolgens huiswaarts te gaan. Het was zoals gebruikelijk weer een boeiende excursie geweest.

 

Back To Top